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GUIDANCE TO RULES GOVERNING LIMITED SERVICE PERMITS 

 On November 1, 2021, the Board of Pharmacy implemented revised rules and standards 

governing limited-service permits (“LSP”).  LSPs have long been available in certain 

circumstances where a pharmacist-manager’s division of time and effort across multiple 

pharmacies raises a low risk of harm to the public health and safety.  (A pharmacist-manager is 

limited to serving in that capacity for only one pharmacy unless any additional pharmacy is a 

limited-service permit.)   

 Over the years, however, a lack of precision concerning the types of pharmacy practice 

that may operate under a LSP, as well as a pharmacist-manager’s specific responsibilities for a 

LSP, have proved challenging.   

 This FAQ guidance details the rules and standards designed to provide better clarity on 

LSP eligibility and operation. 

*     *     * 

Q. What pharmacy practices are eligible to operate under a limited-service permit  

(LSP)? 

 

A. Eight (8) types of pharmacy practice are eligible to operate under an LSP: 

 

(1) a health-care facility where there is only an auxiliary medication inventory 

maintained under Board Rule 1414(d).  “Health-care facility” is defined at Board 

Rule 1317.  

 

(2) a health-care facility where there is only an automated dispensing or drug supply 

device operating under Board Rule 1419“Health-care facility” is defined at Board 

Rule 1317. 

 

(3) direct-to-patient dispensing systems that are not located at the home pharmacy’s 

facility pursuant to Board Rule 1821. 

 

(4) facilities where drugs are dispensed only by nurse practitioners or physician 

assistants under Section 1700 of the Board's rules.  *NOTE* The presence of a 

dispensing physician at a facility does not eliminate the need to obtain a pharmacy 

permit.  PAs and NPs may only dispense from a place holding a pharmacy permit, 

and may do so only under the supervision of a pharmacist. 

 

(5) county health departments or other governmental entities providing local health 

services under G.S. 130A-34 and where drugs are dispensed only by registered 

nurses pursuant to G.S. 90-85.34A  and Section 2400 of the Board's rules. 
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(6) county health departments or other governmental entities providing local health 

services under G.S. 130A-34 and that engage in dispensing beyond that allowed for 

registered nurses. 

 

(7) free or charitable clinics as defined in G.S. 90-84.44(a)  

 

(8) critical access hospitals, as defined in G.S. 131E-76  

 

 

Q. Is there a “catch-all” provision under which other types of pharmacy practices may 

obtain (or maintain) an LSP? 

 

A. No.  The vast majority of existing LSPs fall within one of the seven categories above.  A 

few current LSP holders will have to convert to a full-service permit. 

 

 

Q. If my pharmacy practice is one of the types that qualify for an LSP, am I required 

to operate it as an LSP? 

 

A. No.  LSP eligibility provides the pharmacist-manager (“PM”) with an option. If the PM 

prefers to maintain the practice as a full-service permit, the PM may do so. 

 

 

Q. If my full-service pharmacy maintains an on-site auxiliary medication inventories, 

automated dispensing device, or direct-to-patient dispensing system must I obtain 

an additional LSP permit? 

 

A. No.  A pharmacy holding a full-service permit is not required to obtain an additional, 

separate LSP for an in-house auxiliary medication inventory, automated dispensing 

device, or direct-to-patient dispensing system 

 

An auxiliary medication inventory or automated dispensing device located in a health-

system satellite that, under Board Rule 1401(c), is not required to obtain permit separate 

from the main health-system facility permit is likewise not required to obtain an LSP. 

 

Finally, Board Rule 1419 notes that “an automated dispensing . . . device that is used 

solely as an Auxiliary Medication Inventory as defined Board Rule 1414(d) shall be 

governed by the requirements of that rule.”  Board Rule 1414(d) defines auxiliary 

medication inventories to include “emergency kits” and specifies the PM’s 

responsibilities for them.  The Board takes the position that the mere presence of an 

“emergency kit” provided by a pharmacy to another facility does not require that facility 

to obtain a pharmacy permit.  The determinative factor is the use to which the kit is put.  

Emergency kits are only used for the immediate administration of a drug to a patient.  

Their presence, therefore, does not turn the facility housing the kit into a pharmacy.  

Other types of auxiliary medication kits, however, are used for dispensing.  In that case, a 

facility housing one is a pharmacy and must obtain a permit. 
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Q. May a pharmacist-manager of a full-service permit still serve as a pharmacist 

manager of a LSP as well? 

 

A. Yes. 

 

 

Q. May an LSP pharmacist-manager designate an assistant pharmacist-manager? 

 

A. Yes.  The PM may, but is not required to, designate one assistant pharmacist-manager 

(“APM”).  The APM may fulfill the PM’s attendance responsibilities when the PM is not 

present.  (See below for details on the PM’s attendance responsibilities for the different 

types of LSPs.)  The PM must notify the Board upon designating an APM, and any APM 

change must be reported to the Board within 15 days.  The PM maintains overall 

responsibility for the LSPs compliance with all applicable statutes, rules, and standards. 

 

 

Q. May a PM designate an APM for a full-service permit? 

 

A. No.  The APM position is a specific accommodation for LSP in-person presence 

requirements (detailed below).   

 

 

Q. Are there differences in a PM’s attendance responsibilities among the different 

types of LSPs? 

 

A. Yes.  But first, a reminder.  For all pharmacy permits, the PM is “the person who accepts 

responsibility for the operation of a pharmacy in conformance with statutes and rules 

pertinent to the practice of pharmacy and distribution of drugs . . . .”  21 NCAC 

46.1317(27).  Board Rule 2502 sets forth pharmacist-manager responsibilities in more 

detail.  These, and other, overall responsibilities apply to LSP PMs, except as specifically 

modified in these new LSP rules and standards. 

 

The new LSP rules and standards modify the PM’s in-person attendance requirements, 

and those modifications depend on the type of LSP. 
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Q. What are a PM’s attendance requirements for an LSP to operate an auxiliary 

medication inventory, automated dispensing device, or direct-to-patient dispensing 

system (categories 1, 2 and 3 above)? 

 

A. The PM or APM must perform an in-person, on-site visit at least once per calendar 

quarter to inspect the permit, review its operations, and ensure that the permit is operated 

in compliance with all applicable laws, rules, and standards. 

 

 

Q. What are a PM’s attendance requirements for an LSP to operate a facility where 

dispensing occurs only by NPs or PAs, or a health department where dispensing 

occurs only by RNs (categories 4 and 5 above)? 

 

A. The PM or APM must perform an in-person, on-site visit at least once per week to 

inspect the permit, review its operations, and ensure the permit is operated in compliance 

with all applicable laws, rules, and standards. 

 

 

Q. What are a PM’s attendance requirements for an LSP to operate a health 

department where pharmacists dispense, a free or charitable clinic pharmacy, or a 

critical access hospital pharmacy (categories 6, 7, and 8 above)? 

 

A. The PM or APM may have a flexible attendance schedule, but shall be present for at least 

one-half of the hours the pharmacy is open or 20 hours per week, whichever is less.   

 

For health department or free/charitable clinic pharmacies (categories 5 and 6), a licensed 

pharmacist must, of course, be present whenever the pharmacy is open. 

 

For critical access hospital pharmacies (category 7), the LSP may operate in the absence 

of a pharmacist only as permitted by Board Rule 1413  

 

*     *     * 

 

 Any pharmacist with further questions about LSP eligibility, LSP permit application or 

renewal, or LSP operation is encouraged to contact Board staff.   
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