
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS ABOUT S.L. 2011-349, 
AN ACT TO DIRECT PHARMACIES TO REQUIRE PHOTO IDENTIFICATION 

PRIOR TO DISPENSING CERTAIN CONTROLLED SUBSTANCES 
 

ISSUED:  NOVEMBER 29, 2011 
UPDATE: JANUARY 5, 2012 (Questions 3 and 11) 

UPDATE:  FEBRUARY 20, 2012 (Question 3) 
UPDATE:  MARCH 6, 2012 (Questions 3, 5 and 12) 

UPDATE:  MARCH 7, 2012 (Question 12) 
UPDATE:  MARCH 13, 2012 (New Question 20) 

 
1. Why did the Board pass this law?  The Board did not pass this law.  It is a statute 
passed by the North Carolina General Assembly during the 2011 Session. 
 
2. For which controlled substances is photo identification required prior to 
dispensing?  NCGS § 90-106.1 imposes an identification prior to dispensing all Schedule II 
controlled substances and “Schedule III controlled substances listed in subdivisions 1 through 8 
of G.S. 90-91(d).”  Those subdivisions list the “combination” Schedule III controlled substances 
– i.e., Vicodin and the like. 
 
3. What is an acceptable form of identification?  The statute states that only four types of 
identification are acceptable:  a driver’s license, a special identification card issued by the North 
Carolina Department of Motor Vehicles, a military identification, and a passport.  This 
requirement is likely to pose access problems for a number of patient populations. 
 
January 5, 2012 Update 
 

• A number of pharmacists have inquired whether employee identification badges meet 
this requirement.  No.  As noted, the statute recognizes four, and only four, 
government-issued identification documents. 
 

• Several pharmacists have asked whether the pharmacist must personally review the 
identification.  No.  The statute places responsibility for reviewing and documenting 
proper identification on “the pharmacy.”  Accordingly, other pharmacy staff (e.g., 
technicians or cashiers) may review and document the identification.  Both the 
pharmacy permit and pharmacist manager are, of course, responsible for ensuring that 
the statute’s requirements are being met. 

 
February 20, 2012 Update 
 



• Pharmacists have inquired whether a foreign national’s identification is acceptable.  
With respect to a passport, yes.  The statute specifies that a “government-issued” 
passport is an acceptable identification, and the statute does not state that the passport 
must be “U.S.-government issued.”  Similarly, the statutory language does not appear 
to exclude a foreign-government issued driver’s license or military identification from 
eligibility, so long as it is current, has a photograph of the holder, and has an 
identifying number.  The “special identification card” option, however, is limited to a 
“special identification card” issued by the North Carolina Department of Motor 
Vehicles. 

 
March 6, 2012 Update 
 

• Board staff has received more questions about identification from foreign nationals.  
The February 20 update above discussed that issue.  Some pharmacists have asked 
about identifications issued by the Mexican Consulate.  Such identifications are not a 
“driver’s license,” “passport,” or “military identification” and thus do not satisfy the 
statutory requirement.  Other pharmacists have asked about “green cards” issued by 
the U.S. government.  Such identifications are, of course, “government issued” and 
they include a photograph and an identification number.  Nonetheless, “green cards” 
are not a “driver’s license,” “passport,” or “military identification.”  Board staff is 
acutely aware of the access problem this limitation creates for certain patient 
populations.   
 

4. May a pharmacist accept an expired identification?  No.  The statute specifies that the 
identification be “unexpired.”  This requirement is likely to pose particular access problems for 
elderly patients. 
 
5. If a patient lacks an unexpired identification that meets the statutory requirement, 
may someone else obtain the prescription?  Yes.  The statute specifies that “[n]othing . . . shall 
be deemed to require that the person seeking the dispensation and the person to whom the 
prescription is issued be the same person.”  If a patient lacking the requisite identification is able 
to convince a friend or family member to present their identification, that person may receive the 
prescription on behalf of the patient.  The identification of the person receiving the prescription 
must be documented.   
 
March 6, 2012 Update 
 

• Pharmacists have asked whether the statute allows a pharmacist, technician, or other 
pharmacy employee (such as a delivery person) to provide an identification and 
facilitate delivery of a covered prescription drug to a patient who lacks the requisite 



identification.  Nothing in the statute prohibits this practice.  Board staff recommends, 
as noted in Question 6 below, that pharmacies document the patient’s designation of 
the pharmacist, technician or other pharmacy employee as an authorized “pick up 
person.”  Board staff notes further that a pharmacist, technician, or other pharmacy 
employee providing identification in this way be fully aware that his/her 
identification is being recorded for multiple controlled substance prescriptions. 

 
6. Does the “other person picking up the prescription” provision raise patient privacy 
issues?  Potentially.  If the patient for whom the prescription was issued is not present at pick-up, 
questions could arise as to whether person picking up is authorized by the patient to do so.  
Board staff recommends that pharmacists ask patients to designate authorized “pick up persons” 
and document that authorization in the patient profile or other appropriate record. 
 
7. When a patient who presented identification for initial dispensing returns for a 
refill, and the pharmacist knows it is the same person seeking the refill, does the 
pharmacist have to again obtain and record the identification?  Board staff believes the 
answer to this question is “no.”  There is no apparent purpose served by requiring a second 
presentation and recording of an identification in this circumstance.  Nor does repeat 
identification check in this circumstance appear to be compelled by the North Carolina 
Controlled Substance Act’s definition of “dispense.” 
 
8. What if one person drops off a prescription for filling and another arrives to pick up 
the prescription?  From whom must the pharmacist obtain the requisite identification?  
Board staff interprets the “person seeking dispensation” under the statute to be the person who 
arrives to pick up the prescription or to whom the prescription is delivered (see question #9 
below). 
 
9. If a pharmacy provides delivery service, must delivery personnel obtain and record 
the identification information at the time of delivery?  Yes.   
 
10. How can an out-of-state pharmacy that provides mail-service-only prescription 
services to North Carolina patients comply with this identification requirement?  The 
statute, on its face, does not apply to out-of-state pharmacies.  It applies strictly and exclusively 
to “each pharmacy holding a valid permit pursuant to G.S. 90-85.21.”   G.S. 90-85.21 sets forth 
the permit requirements for “each pharmacy in North Carolina.”  G.S. 90-85.21A, a separate 
statutory section and not a subsection of 90-85.21, sets forth the permit requirement for “any 
pharmacy operating outside the State.” 
 
11.  ADDED JANUARY 5, 2012.  Must an in-state pharmacy that provides mail-service 
prescriptions to North Carolina patients or out-of-state patients comply with this 



identification requirement?  As noted above, the controlled substance ID check does not, on its 
face, apply to out-of-state pharmacies that ship covered controlled substances to patients in North 
Carolina. 
  
The statute does not explicitly exempt in-state pharmacies that provide mail delivery of covered 
controlled substances from the ID check.  Plainly, however, in-state pharmacies shipping 
covered controlled substances by mail could not comply with the ID check requirement.  Board 
staff does not believe that the General Assembly intended to prohibit in-state pharmacies from 
engaging in the same mail-delivery services that out-of-state pharmacies may engage in. 
  
Accordingly, Board staff will not pursue disciplinary action against a North Carolina pharmacy 
that provides mail-order delivery of Schedule II or covered Schedule III medications to patients.  
When asked to interpret a statute, a court will avoid creating an absurd result.  Board staff 
believes that interpreting this statute to create a requirement for in-state pharmacies (but not out-
of-state pharmacies) that would be impossible to satisfy is an absurd result.  Staff at the Drug 
Control Unit agrees with Board staff’s view on this matter. 
 
12. Does this statute apply when dispensing to patients in hospitals or other health care 
facilities?  No.  The statute excludes dispensing in “health care facilities, as that term is defined 
in G.S. 131E-256(b), when the controlled substances are delivered to the health care facilities for 
the benefit of residents or patients of such health care facilities.”  G.S. 131E-256(b) includes 
adult care homes, hospitals, home care agencies, hospices, nursing facilities, and “community-
based providers of services for the mentally ill, the developmentally disabled, and substance 
abusers that are not required to be licensed under Article 2 of Chapter 122C of the General 
Statutes.” 
 
March 6, 2012 Update 
 

• Several pharmacists have asked whether an identification check is required prior to 
dispensing a Schedule II or covered Schedule III controlled substance to a hospice 
patient receiving hospice care at his/her home.  The statute states that delivery of such 
prescription drugs to “employees” of a “health care facility” for “the benefit of 
residents or patients or such health care facilities” does not trigger the identification 
check requirement.  The relevant statute defines “hospice” as “any coordinated 
program of home care with provision for inpatient care for terminally ill patients and 
their families. . . .”  Accordingly, Board staff concludes that the identification check 
requirement does not apply to home-based hospice patients when delivery of the 
covered medication is made to an “employee” of the hospice care provider.   
 



• Relatedly, some pharmacists have inquired whether the identification check is 
required when a non-employee caretaker of a home hospice patient (such as a family 
member) picks up a prescription for a covered drug.  In this case, the statute does 
require checking the identification of the person picking up the prescription.  The 
“health care facility” exception (which, as noted, includes hospice) is limited to 
delivery to “employees” of the health care facility. 

 
March 7, 2012 Update 
 

• Pharmacists have inquired whether the dispensing of a small “starter” supply of a 
Schedule II or covered Schedule III drug in an emergency room triggers the 
identification requirement.  Board staff interprets the statute as not requiring 
identification check and recording in this instance.  As noted directly above, delivery 
of such prescription drugs to “employees” of a “health care facility” for “the benefit 
of residents or patients or such health care facilities” does not trigger the 
identification check-and-record requirements.  Emergency room patients are 
“patients” of a “health care facility,” and provision of covered drugs to these patients 
occurs by “employees” of the hospital in the emergency department. 

 
13. Does the identification check and record requirement apply to outpatient and/or 
employee pharmacy services at hospitals?  Yes.  When a hospital (or other “health care 
facility”) pharmacy provides controlled substances to employees who will then going to 
administer those substances to inpatients, the identification requirement does not apply (see 
question #12 above).  But if a hospital operates an outpatient pharmacy, dispensing is not being 
provided from that facility to “residents or patients,” and the identification check and record 
provision applies. 
 
14. What does the statute require the pharmacy to record?  The pharmacy must 
“document the name of the person seeking the dispensation, the type of photographic 
identification presented by the person seeking the dispensation, and the photographic 
identification number.” 
 
15. Must the pharmacy scan or otherwise image the identification?  No. 
 
16. Does the statute specify a particular format for the documentation?  No. 
 
17. Where and how long do I have to retain the documentation?  The documentation 
must be retained “on the premises or at a central location apart from the premises as part of its 
business records for a period of three years following the dispensation.” 
 



18. Can’t I just send the identification documentation information with my North 
Carolina Controlled Substance Reporting System updates?  The statute contemplates 
transmittal of information through the CSRS as a means of maintaining documentation.  The 
software currently used by the North Carolina CSRS is not, however, capable of receiving this 
information.  Bill Bronson, head of the Drug Control Unit, reports his anticipation that the CSRS 
software will be upgraded to receive this information within the next 12 months.  The Board will 
announce any upgrade information upon receiving it. 
 
19. Who can access the identification information from my prescription files?  The 
statute limits access to those persons authorized to receive information from the Controlled 
Substance Reporting System:   
 

(1) Persons authorized to prescribe or dispense controlled substances for the purpose 
of providing medical or pharmaceutical care for their patients. 
 
(2) An individual who requests the individual's own controlled substances reporting 
system information. 
 
(3) Special agents of the North Carolina State Bureau of Investigation who are 
assigned to the Diversion & Environmental Crimes Unit and whose primary duties involve 
the investigation of diversion and illegal use of prescription medication and who are 
engaged in a bona fide specific investigation related to enforcement of laws governing licit 
drugs. The SBI shall notify the Office of the Attorney General of North Carolina of each 
request for inspection of records maintained by the Department. 
 
(4) Primary monitoring authorities for other states pursuant to a specific ongoing 
investigation involving a designated person, if information concerns the dispensing of a 
Schedule II through V controlled substance to an ultimate user who resides in the other 
state or the dispensing of a Schedule II through V controlled substance prescribed by a 
licensed health care practitioner whose principal place of business is located in the other 
state. 
 
(5) To a court pursuant to a lawful court order in a criminal action. 
 
(6)  The Division of Medical Assistance for purposes of administering the State 
Medical Assistance Plan. 
 
(7) Licensing boards with jurisdiction over health care disciplines pursuant to an 
ongoing investigation by the licensing board of a specific individual licensed by the board. 
 



(8) Any county medical examiner appointed by the Chief Medical Examiner pursuant 

to G.S. 130A‑382 and the Chief Medical Examiner, for the purpose of investigating the 

death of an individual. 
 
G.S. 90-113.74(c) 
 
Note:  Neither local law enforcement nor sheriff’s departments have an independent 
authority to access the Controlled Substance Reporting System, and thus have no 
independent authority to access documented identification information under this statute. 
 

20. I am a dispensing physician/physician assistant/nurse practitioner.  Must I comply 
with identification check requirements?  For physician assistants and nurse practitioners, the 
answer is clearly yes.  Under North Carolina law, a physician assistant or nurse practitioner 
“must . . . dispense[] from a place holding a current pharmacy permit from the Board as required 
by G.S. 90-85.21”  21 NCAC 46.1703(d).  The controlled substance identification statute 
imposes its requirements on “each pharmacy holding a valid permit pursuant to G.S. 90-85.21.”  
Accordingly, a dispensing physician assistant or nurse practitioner must comply with the 
identification requirements. 
 
For dispensing physician, while the issue is somewhat clouded, the answer also appears to be 
yes.  As noted, the identification requirement attaches to “each pharmacy holding a valid permit 
pursuant to G.S. 90-85.21.”  Dispensing physicians are not “pharmacies,” but are required to 
hold a valid permit from the Board of Pharmacy pursuant to G.S. 90-85.21(b).  Moreover, G.S. 
90-85.21(b) requires all physician dispensing to “comply in all respects with the relevant laws 
and regulations that apply to pharmacists governing the distribution of drugs, including 
packaging, labeling, and record keeping.”  The controlled substance identification is a law that 
“govern[s] the distribution of drugs,” specifically recordkeeping. 


